Att stötta någon som föder: del två
Ska du vara stödperson vid en födsel? Din roll är otroligt viktig – men hur förbereder man sig för den uppgiften? I den här artikelserien kommer du att få handfast information om födseln och hur du kan stötta under de olika faserna. LÄS DEL ETT HÄR
Aktiv fas
Nu är det mer intensitet i värkarna, de är tätare och den födande behöver större fokus (”gå in i sig själv”) och använda strategier för att hantera dem. I den här fasen är det vanligt att åka in till sjukhuset och ofta uppmuntras man att stanna hemma så länge som möjligt. Inom vården finns också ”kriterier” för när det räknas som aktiv fas och det som är bra att känna till är att här är livmodertappen på god väg att öppna sig och utplånas (kom ihåg liknelsen med polokragen).
När ni åker in till förlossningsavdelningen kommer ni att möta många störningsmoment (förflyttning, träffa nya människor, undersökningar, osäkerhet om man får stanna kvar eller åka hem) och det kan leda till att värkarbetet saktar ner rejält. Det är varken fel eller konstigt, bara kroppens smarta sätt att skydda sig från att göra sig sårbar när den känner sig otrygg! Boosta oxytocinet för att hjälpa kroppen igång igen.
Oxytocin främjas av:
- Trygghet (var nära, ta inte ett steg tillbaka när vårdpersonal kommer in, stanna kvar intill!)
- tystnad och mörker (dämpat ljus, lugn musik, prata tyst)
- avskildhet
- bekant miljö (ta rummet i anspråk!)
- människor du känner dig trygg med (byt barnmorska om det inte känns bra!)
- beröring
- avslappning
- värme
- slippa tänka och fatta beslut (Ställ så få frågor som möjligt, hellre ”här får du lite vatten” än ”vill du ha något att dricka?”, var den som ser till att ert förlossningsbrev lämnas fram och önskemål kommuniceras, om ni inte har en doula eller annan stödperson som kan ansvara för det)
Våga ta rummet i anspråk på riktigt! Sätt på er egen spellista direkt (om ni har med det), plocka fram de där batterivärmeljusen, ljusslingan, affirmationskorten eller kudden hemifrån. Våga använda pilatesbollen, gåbordet eller vilka redskap som nu finns i rummet. Rummet är till ert förfogande, ni behöver inte fråga! Ni får!
Handfasta strategier för stödperson:
– Press mot höfterna, antingen med dina händer eller genom att “krama” om höfterna – om du blir trött i armarna kan en sjal knuten runt kännas bra. Genom att sticka ner exempelvis skaftet från en hårborste i knuten kan sjalen spännas åt under värk, genom att du vrider på borsten (testa detta innan så du vet hur du ska göra)
– Press mot ländrygg.
– Press mot knäna om hon sitter ner.
– Strykningar över armar, ryggen eller benen, hellre ”bestämt” än lätt och försiktigt.
– Massera hand och fingrar (händer, armar och ben är lättåtkomliga även om personen behöver ligga ner för ctg-övervakning eller annat).”Klia” mjukt i hårbotten (ofta hellre som avslappning i värkpaus än under värk, men detta är såklart individuellt) Testa gärna under latensfas för att få in en teknik som känns bra.
– Press med tummarna på punkten mellan ögonbrynen (beprövad akupressurpunkt)
– Påminn om att släppa panna, käkar, axlar.
– Värme: föreslå dusch, bad eller ta fram en värmedyna.
– Kyla: är hon varm? Be om en liten handduk att skölja med kallt vatten och lägga på pannan.
I nästa del berättar jag om en fas som kallas “transition” och krystfasen. Men kom ihåg att det inte är vattentäta skott mellan faserna – födseln är en gradvis process, inte en trappa med steg!