Att stötta någon som föder: del fyra
Ska du vara stödperson vid en födsel? Då är det lätt att tänka att ditt jobb är klart så fort bebisen är ute, men ditt stöd kan göra all skillnad i världen både direkt efteråt men också den första tiden när amning (eller annan matning) och anknytning etableras. Din roll är så viktig, ta det ansvaret på allvar! Här berättar jag hur:
När bebisen precis är född mår den allra bäst av att ligga hud mot hud, det finns starkt vetenskapligt stöd för att bebisens andning, blodsockernivåer och amning gynnas enormt av att få vara hud mot hud (alltså naken eller med blöja) med en förälder så mycket som bara möjligt direkt efter födseln. Undantaget är förstås om bebisen behöver hjälp igång att andas direkt efter födseln, men i de allra flesta fall får den födande bebisen upp på bröstet direkt.
Bebisen skriker nästan direkt, för att få igång andningen och fylla lungorna med luft (innan dess har den fått allt sitt syre från navelsträngen). Dröjer det lite innan det första skriket behöver det inte vara någon panik, att födas är en omställning för bebisen också och som sagt – navelsträngen förser bebisen med syre! Behöver bebisen hjälp igång tar vårdpersonalen med sig bebisen och dig (stödpersonen) till ett barnbord i närheten för att hjälpa den igång.
Hur stötta direkt efter födseln?
När bebisen ligger på sin mammas bröst brukar den först ligga avslappnad och lugn ett tag, därefter börjar den vakna till, kanske öppna ögonen och röra lite på huvudet. Den kan börja ”picka” med munnen, och försöka leta sig fram mot bröstet. Ofta dröjer det en stund innan bebisen verkligen tar tag om bröstet med munnen och börjar amma, det är inga konstigheter. Mår ni alla bra går det fint att låta bebisen ta sin tid.
- Kom ihåg att fota! Men i övrigt tillbringas denna stund bäst i lugn och ro.
- Vänta med att ringa släktingar, låt den nyblivna mamman, nyfödda bebisen och dig själv landa.
- Håll rummet lugnt och stilla.
- Har personalen tänt lampor? Släck dem. Är spellistan på? Sänk volymen lite.
- Det är inte ovanligt att mamman blir lite skakig strax efter födseln. Det beror på hormoner och kan vara skrämmande, men är inte farligt. Var nära, erbjud något att äta och dricka, samt en filt om hon är frusen.
Stunden direkt efter födseln kallas ”the golden hour”. Då är oxytocinnivåerna hos mamman och bebisen på rekordnivåer. Behåll lugnet i rummet, be eventuell personal att låta er få lugn och ro en stund, om de inte gör det självmant (detta brukar oftast inte behövas).
Efter en stund (från några minuter till en halvtimme-45 minuter) kommer moderkakan att födas fram. Det kan vara lite obehagligt men brukar inte vara smärtsamt. Barnmorskan kommer att kontrollera att den är hel, samt väga moderkakan. Ni bestämmer när navelsträngen ska klippas – så prata gärna om detta innan och skriv era preferenser i förlossningsbrevet och påminn om detta om personalen frågar.
Om mamman och bebisen behöver separeras på grund av att någon av dem behöver mer vård – se till att de får ostörd, mysig hud mot hud så fort möjligheten finns! Om du behöver vara tillsammans med bebisen och mamman befinner sig någon annanstans – se till att ni har mobilerna på er, så att ni kan kommunicera.
Hur stötta amning?
Bebisens första dygn i livet brukar mest bestå av sömn – men det andra dygnet kallas ofta amningsdygnet. Den som vill etablera en fungerande amning rekommenderas att vara beredd att låta bebisen snutta mer eller mindre konstant. Att bebisen vill amma (otroligt) ofta är helt i sin ordning! Den har dels en miniliten magsäck, så den behöver fylla på med mat många gånger, men det är också ett sätt att trigga igång mjölkproduktionen.
De första dygnen har mamman fet, gulaktig råmjölk i brösten och ungefär dygn tre rinner den vita mjölken till. Det är ofta smärtsamt, brösten kan bli rejält svullna och i samband med det brukar också hormonerna i kroppen göra en rejäl omställning. Var beredd på stora känslor och mycket tårar. Håll hemmet lugnt, om ni har besök – se till att det är trygga, finkänsliga personer. Är dina egna föräldrar kanske lite too much ibland? Då kanske det är bäst att de väntar tills dagen efter med sitt besök.
- Se till att det finns en välfylld vattenflaska nära till hands för den som ammar, även på natten!
- Stötta upp genom att se till att mellanmål och lättlagad mat eller matlådor finns hemma.
- Är amningen smärtsam? Hjälp till att hitta kontaktuppgifter till amningmottagningen i er region.
Ni som bor i Göteborg hittar den här. - Det finns lindrande kompresser som heter MultiMAM, se gärna till att ni har sådana hemma.
- Vill hon gärna amma? Fortsätt stötta, peppa och hjälp till att söka information om det är krångligt! Organisationen Amningshjälpen finns också att kontakta, antingen via sin hemsida eller Facebook.
- Att amma är enormt energikrävande, kroppen ska tillverka energirik mat till en hel liten person. Stötta genom att ta ett större ansvar för det praktiska, t.ex. blöjbyten och matlagning.
I perioder under bebisens första månader kommer den att vilja amma massor. Mycket oftare än ni tror! Det betyder inte att mamman har för lite mjölk eller att bebisen inte blir mätt – det betyder att den ”beställer” mer mjölk genom att stimulera brösten ofta och därmed signalera att mjölkproduktionen ska öka.
Kom ihåg! Detta är en övergående period, den kan vara kämpig av många skäl. Ditt stöd som medförälder i den här perioden är precis lika viktig som under födseln. Och blir det övermäktigt, ta hjälp av familj, vänner, vården eller er doula.
Skapa de bästa förutsättningarna för ert föräldraskap!
Boka en privat profylaxkurs och fyll på med kunskap, trygghet och pepp inför födseln! Ni som maxa kontinuiteten och stödet är såklart välkomna att boka hela doulapaketet.